Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
1 av 4
Kommunalrådet Anders Pettersson (C) och vaktmästare Johan Nyberg. Foto: Linda Evereus/Sveriges Radio
2 av 4
Omklädningsrummen byggdes på 1960-talet. Bild: Linda Evereus/Sveriges Radio
3 av 4
Precis intill grusplanen ligger det gamla huset. Foto: Linda Evereus/Sveriges Radio
4 av 4
"Det går inte att hålla rent".. Foto: Linda Evereus/Sveriges Radio
OSBY

"En OS-by är inte realistiskt nu"

"Det är inte realistiskt, inte nu"
1:43 min

Frågan om hur mycket som ska satsas på idrottsanläggningen i Osby har väckt diskussion och konkurrens mellan idrottsföreningarna. En stor OS-by - eller kanske börja med nya omkädningsrum i stället för de gamla slitna?

– Standarden är dålig, det går inte att hålla det rent, berättar Johan Nyberg, vaktmästare på idrottsplatsen när han visar de gamla omklädning

Slitna omklädningrum, med sättningar och skrynklig plastmatta och bara ett duschrum har startat diskussionen om behovet av upprustning av idrottsplatsen i Osby.

Ett stort förslag skapades om en OS-by med simhall, boulebanor, planer, som skulle kosta flera hundra miljoner och Idrottsalliansen - en sammanslutning av idrottsföreningarna i Osby skapades.

Anders Pettersson är centerpartistiskt kommunalråd i kommunen:

– Det är en vision med massa innehåll, skjutbanor, kanske simhall, kanske bowling - i ett långt tidsperspektiv, avsevärt mycket mer än 10 år, säger han.

Har den stora satsningen politiskt stöd?

-- Vi i kommunstyrelsen ställer oss bakom visionen,  men vi behöver lösa det akuta behovet, säger Anders Pettersson

Sedan fotbollsakademin Calcio visat intresse för att satsa i Osby har kommunen beslutat att bygga konstgräsplan och att fotbollsklubben IFK Osby, får ansvar för bygget av omklädningsrum som det redan finns 2 miljoner avsatta för.

Nu löses Idrottsalliansen upp, men Anders Petterson vill inte säga att det här orsakat konflikt mellan idrottsföreningarna i Osby.

– Nej, jag vill inte säga att det här är en splittring. Alla kommer att vara överens om att det här blir en bra lösning, det som man är inriktad på och som kommunfullmäktige redan avsatt medel till.

Men den stora satsningen skulle kosta hundratals miljoner, hur skulle Osby ha råd?

– I dagens läge är det inte realistiskt, det är när möjligheterna uppstår, säger Anders Petterson .

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".