Åsa Arvidsson har precis börjat sin nya tjänst. Foto: Linda Evereus/Sveriges Radio
SKÅNE

Lönelyft för många skånska lärare

"Jag gillade tanken att sätta undervisningen i centrum"
1:35 min

I dagarna har många skånska lärare fått ett rejält lönelyft. Det handlar om inrättandet av så kallade karriärtjänster och bara i Skåne satsas det nu 20,5 miljoner.

1 juli trädde reformen i kraft och två nya typer av lärartjänster infördes - förstelärare och lektor. De ska få möjlighet att avancera och få minst 5000 respektive 10 000 kronor mer i lön.

Tjänsten lektor ska man ha forskarexamen för att kunna bli, och som förstelärare ska man ha jobbat minst fyra år och bland annat visat god förmåga och intresse för att utveckla undervisningen.

Kommuner och andra skolhuvudmän har kunnat ansöka om statsbidrag till lönerna - och de skånska kommunerna delar på 20, 5 miljoner - vilket räcker till 483 förstelärare.

Det blir till exempel 20 i Ängelholm, 1 i Tomelilla, 6 i Sjöbo, 114 stycken i Malmö och 33 i Kristianstad

En av de nytillträdda förstelärarna i Skåne är Åsa Arvidsson, lärare på Slättängsskolan i Kristianstad

– Jag har jobbat som lärare i ganska många år och tycker att det är viktigt att alla elever ska ha möjlighet att utveckals på bästa sätt utifrån sina förutsättningar.

Hon tycker om tanken att det handlar om att sätta undervisningen och pedagogiken i centrum.

Hur kommer det här att gagna eleverna?

– Jag tor att det blir bättre kvalitet på undervisningen, börjar man prata om pedagogik så blir vuxna mer medvetna och det kommer eleverna att tjäna på.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".