1 av 2
På bron över Helge å till naturum i Kristianstad har folk börjat sätta upp kärlekslås. Foto: Rickard Sturesson/Sveriges Radio
2 av 2
Bron till naturum i Kristianstad. Foto: Rickard Sturesson/Sveriges Radio
Kristianstad

Kärleken går i lås på bron till naturum

Malin Bergqvist, kommunikationsstrateg: "Släng nyckeln i metallåtervinningen"
1:31 min

På bron över Helge å till naturum i Kristianstad har det börjat sättas upp hänglås. Det är så kallade kärlekslås - ett tecken för evig kärlek.

Ett hänglås fästs på en bro och nyckeln slängs i vattnet. Ett sätt att markera evig kärlek. Traditionen med kärlekslås kommer ursprungligen från Kina men har spridit sig runt om i världen. Idag finns det till och med företag som säljer graverade hänglås. 

I Kristianstad har låsen börjat dyka upp på bron som går från stan till naturum. Egentligen är det förbjudet att göra åverkan på kommunens egendom, men så länge det inte gör någon skada kommer de få sitta kvar. 

– Det här är ju en vacker och fin handling, att man vill förklara sin kärlek till någon. Och så länge de här hänglåsen inte stör, och det gör de inte, så får de naturligtvis sitta kvar, säger Malin Bergqvist, kommunikationsstrateg. 

Men en sak med kärlekslåsen vill man inom kommunen slippa. Att nycklarna kastas i Helge å. 

– Vill man göra sig av med nyckeln, för att man tror att det är evig kärlek i det här förhållandet, så släng den i metallåtervinningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".