1 av 2
Arif Hassani tackade nej till kommunens erbjudande och fixade istället sommarjobb på egen hand. Foto: Astrid Adelgren/Sveriges Radio
2 av 2
Patrik Sumner är initiativtagare till satsningen på sommarjobb för de ensamkommande. Foto: Astrid Adelgren/Sveriges radio
Båstad

Sommarjobb - en väg in i samhället för flyktingbarn

Patrik Sumner "Värt varenda krona"
1:26 min

För tredje året i rad erbjuder Båstad särskilda sommarjobb för kommunens ensamkommande flyktingbarn- något som man tycker att fler kommuner borde göra än vad som är fallet idag.

– Jag skulle absolut uppmuntra och uppmana alla till att se över detta om man inte gör det idag. Det är värt varenda krona, säger Patrik Sumner som är enhetschef på  Skutan- ett boende för ensamkommande flyktingbarn i Båstad.

I Ängelholm kan samma satsning eventuellt bli verklighet nästa år- om Folkpartiet får sin vilja igenom. I våras lämnade de nämligen in en motion i frågan som nu ska upp i kommunfullmäktige.

Patrik Sumner är noga med att påpeka att anställningarna inte är på bekostnad av jobb till kommunens övriga ungdomar. Istället handlar det om särskilt skapade arbetstillfällen, vars lön betalas med den statliga ersättning som kommunen får för att ta emot ensamkommande.

Men det är inte alla som behöver kommunens hjälp: Arif Hassani, som har bott i Sverige i ett år, tackade nej till kommunens erbjudande och ordnade istället sommarjobb som vaktmästare på egen hand.

– Jag tycker om att ordna saker själv när jag kan, säger han.

                                                                                      Astrid Adelgren

astrid.adelgren@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".