Foto: Hasse Holmberg / Scanpix
Ystad

Många gravida kvinnor hänvisas till andra kliniker

Läkare: "Istället blir det personalen som mår dåligt"
1:36 min

Neddragningarna på förlossningsavdelningarna i Malmö och Lund märks även på andra sjukhus i Skåne. I Ystad har det varit ovanligt många födslar och ovanligt många kvinnor har hänvisats vidare till andra kliniker.

– Om de har fullt på de andra avdelningarna så kommer de till oss och då får vi också fullt och då finns risken att vi också måste hänvisa, säger Christina Rundgren, vikarierande chef på förlossningen i Ystad.

I juni hänvisade förlossningen i Ystad elva kvinnor till andra kliniker i Skåne eftersom man inte hade plats. Det är många med tanke på att det i år hittills i snitt har fötts knappt 110 barn i månaden i Ystad.

Anledningen är dels att antalet födslar har ökat, men också att antalet förlossningsplatser i Malmö och Lund har dragits ner på grund av sparkrav och brist på vikarier. När det inte finns plats där är Ystad ett nära val för många kvinnor. I Malmö pusslar man ständigt för att ha tillräckligt många barnmorskor i tjänst.

– Personalen är ju alltid mycket lojala mot patienterna och försöker töja sig och anstränga sig så att inte patienterna kommer i kläm. Då blir det istället personalen som mår dåligt, säger Margareta Steinwall, förlossningsöverläkare på kvinnokliniken i Malmö.

Det föds omkring 15 500 barn om året på skånska sjukhus, varav omkring 9 000 i Malmö och Lund. Just nu är läget så att personalen på förlossningsavdelningarna ständigt ringer runt till varandra för att ha koll på var det finns plats. Christina Rundgren som är på Skånes minsta förlossningsavdelning, i Ystad, tror att regionpolitikerna behöver se över kapaciteten i förlossningsvården.

– Man får kanske titta över hur ska man göra med detta för att få en bra lösning på situationen. Även om jag tror barnmorskor älskar sitt yrke och tycker att det är jätteroligt - om det blir för tufft är ju risken att man blir utsliten, säger hon.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".