Conny Andersson och Lars Ottosson från Perstorps kommun mäter grundvattennivån. Foto: Jonatan Nilsson/Sveriges Radio.
Perstorp

Klimatförändring hotar vattentillgång i sommar

Klimatförändringar tros vara orsaken
1:57 min

Vårfloden kommer allt tidigare, vilket gör att vattnet ska räcka ytterligare en månad innan höstregnen fyller på grundvattenreserven. I Perstorps kommun görs mätningar varje vecka för att följa nivåerna.

Perstorp har för närvarande grundvattennivåer som annars brukar vara vanligare flera veckor senare på sommaren.

Enligt Sveriges geologiska undersökning, SGU, de som gör mätningarna på Sveriges grundvatten finns det en risk att det kommer bli allt vanligare med låga grundvattennivåer.

– Under de sista 30 åren kan man se att den kraftiga grundvattenbildningen, som sker i början av sommaren, har blivit tidigare. Förut skedde den vid april-maj men nu ser vi att den istället sker vid månadsskiftet mars-april, säger Gustav Sundén, statsgeolog på SGU.

Orsaken till den här förskjutningen tros vara Klimatförändringar. Nu behöver vattnet som vi får med vårens flod räcka en månad längre efter som hösten fortfarande kommer som den brukar.

Det kan betyda att allt fler kommuner kommer behöva införa olika typer att direktiv som till exempel vattningsförbud oftare.

I Perstorp hoppas Lars Ottosson slippa införa ett vattningsförbud men regnar det dåligt under sommaren kan kommunens invånare ändå få hjälpa till att hushålla med vattnet.

– Vi kommer att mäta varje vecka. Skulle det då visa sig att det sjunker tio centimeter på en vecka kommer vi be dem att vara återhållsamma, säger Lars Ottosson på Perstorps kommun.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".