Arkivbild. Foto: Jessica Gow/Scanpix
Skåne

Allt mer skolk i skåne

Antalet gymnasieelever som blir av med studiebidraget på grund av skolk ökar i skåne. Det visar ny statistik från CSN. Idag är andelen elever i skåne med hög frånvaro 7,3 procent - vilket gör skåne till det fjärde mest skolkande länet i landet.

Generellt sett är det de stora skoldistrikten som sticker ut i statistiken. Kristianstad, Helsingborg och Ystad ligger alla kring 7 procent storskolkande elever, medan Landskrona och Malmö ligger betydligt högre, där skolkar ungefär var tionde elev mer än en dag i veckan.

Men klassens svarta får är Östra Göinge, där landar siffran på hela 16 procent, en rekordökning från förra årets 0 procent. Nytillträdde rektorn Pia Rydlöv på Stenforsaskolan chockeras av uppgifterna.

 – Det enda jag kan säga är att det här är en katastrof. Jag har inget bra svar på vad det beror på idag, jag måste få en chans att analysera det, säger Pia Rydlöv.

Problemen blir knappast långvariga. I våras blev skolan av med sina gymnasieprogram, och kommer fortsätta verksamheten med komvux och individuellt program. Trots det lovar Pia Rydlöv att tillsätta en utredning i höst.

– Det har varit turbulent och osäkert senaste året på skolan, och det ligger redan på vår att göra-lista att åtgärda. Jag är ju anställd för att utveckla skolan, inte för att avveckla den, säger Pia Rydlöv.

Riksgenomsnittet för storskolkande elever är 6,2 procent i hela landet, enligt CSN. En bidragande faktor till att mängden bidragsindragningar ökar är att reglerna för omfattande frånvaro skärptes 2012.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".