AB Kristianstadsbyggens driftchef Jim Fält visar upp den nya geoenergianläggningen i Färlöv. Foto: Cecilia Ahle/Sveriges Radio
Kristianstad

ABK satsar offensivt på förnybar energi

"Nu behöver vi inte höja hyran i samma takt"
1:40 min

Det kommunala bostadsbolaget AB Kristianstadbyggen, ABK, fortsätter sin storsatsning på förnybar energi. År 2016 vill de blir helt fossilfria. I dagarna slöt de ett nytt avtal för fem miljoner med Skånska Energi om att bygga geoenergianläggngar med bergvärme i Degeberga.

- Detta var innan ett gammalt pannrum, med olje- och pelletspanna, då är det inte så rent och snyggt. Det är så här en värmecentral ska se ut. Man ska kunna gå in med vit skjorta och slips, säger Jim Fält driftchef AB Kristianstadbyggen när han visar upp den nya geoenergianläggningen i Färlöv.   

Det var sent åttiotal som Kristianstadbyggen senast byggde geoenergianläggningar. Sedan dess har man fasat ut all olje- och pelletsuppvärmning i centrala Kristianstad och ersatt den med fjärrvärme. Men med en ny målsättning om att all uppvärmning ska vara fossilfri år 2016 och som en del i Skåneinitiativet där 80 bostadsbolag i Skåne gemensamt ska minska sin energiförbruking med 20 % till 2016 tar man nu till alternativa, unika geoenergilösningar där fjärrvärme inte är tillgängligt. För driftchef Jim Fält är förändringen inte bara en vilja, utan också ett måste.

- Om det är olja, vatten eller el, det spelar ingen roll, de kostnaderna bara ökar. Vi får högre taxa varje år och då måste vi hålla ner förbrukningen. Det påverkar att vi inte behöver höja hyran i samma takt för just energins skull.

- Vi för det här året en hyresökning som till största del gick till höga priser på energin, höga vattenpriser och fjärrvärmepriser, säger Jim Fält.

Startskottet blev fyra byggnader i Färlöv som nu är slutbesiktigade och i drift. Och nu när avtalet är klart för bergvärme i Degeberga kommer man vända blicken mot Tollarp, Arkelstorp, Önnestad och Everöd - tills de sista 20 av ABK:s 400 byggnader är fossilfria.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".