1 av 2
Ett flygplan av typen J22 som finns vid Ängelholms flygmuseum.
2 av 2
Lasse Angantyr pratar med Ulf Ohlsson på Ängelholms flygmuseum.
SOMMARPATRULLEN

Patrullen landade bland flygande krigsmaskiner

J22 är det första svenskbyggda stridsflygplanet som det svenska flygvapnet förfogade över. I dag finns det inga som tar sig upp i luften men på Ängelholms flygmuseum har de byggt ihop en motor och nu rullar ett av planen längs marken.

Sommarpatrullen spenderade dagen på Ängelholms flygmuseum bland en massa svenska stridsflygplan som tidigare varit i tjänst på den Kungliga skånska flygflottiljen.

Sedan F-10 lades ner i början av 2000-talet är det vänföreningen som ser till att det fortfarande finns stridsflygplan i kommunen. De flyger dock inte längre men det finns många som är villiga att berätta historien om den skånska flygflottiljen.

Ulf Ohlsson är en av föreningens medlemmar som i dag jobbar med att hålla museet öppet. Hans favorit bland planen är J35 Draken, i det planet har han nämligen spenderat många timmar.

- Det har blivit ungefär 1 500 flygtimmar, säger han och konstaterar sedan att det trots allt inte blir så många flygtimmar som stridspilot.

Men många år har det blivit. Han flög det svensktillverkade planet under cirka 30 år. Nu har han istället börjat att ägna sig åt gamla bilar.

Den äldsta klenoden bland de svenska planen är J22. I dag kan de dra igång motorn och glida med et längs marken. Men det har krävts oerhört många timmar för att få motorn i det skick den är i dag. Faktum är att de från början hade två motorer som de sedan skapat en hel av. Det tar en liten stund att få igång den men sedan snurrar propellern riktigt fint.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".