Johanna och Christian Stjernkvist födde barn på ett golv. Foto: Jakob Rickardsson/Sveriges radio
Smygehamn

Deras barn föddes på köksgolvet

"Jag låg på knä, i fostervatten och såg huvudet"
3:02 min

Johanna Stjernkvist i Smygehamn fick ingen plats på den närmaste kliniken i Ystad. Trots att Johanna var nära att föda hänvisades hon till Lund istället. Men Johanna och hennes man hann aldrig ta sig iväg. Istället fick Christian förlösa sin hustru hemma på köksgolvet.

Trycket på de skånska förlossningsklinikerna är just nu stort. Med många födslar och med sommarbemmaning har många kvinnor tvingats hänvisas till andra kliniker.

Johanna Stjernqvist hade varit orolig inför sin förlossning. Tidigt på fredagmorgonen förstod hon att det var dags.

– Måtte det finnas plats någonstans för jag kände att jag inte kan ta mig någon längre sträcka.

Men när hennes man Christian ringde till sjukhuset i Ystad fick de beskedet att det varken fanns någon plats i Ystad eller i Malmö. Istället blir man hänvisade till kvinnoklinken i Lund.

En stund senare blev Johannas värkar allt mer intensiva.

– Jag förstod att det inte läge att köra, vi får ringa ambulans.

Ambulansen dröjde och när Christian låg på knä på köksgolvet med fostervatten förstod han att hustrun och han fick klara förlossningen själva.

– Det är inte läge att tappa detta, hann Christian tänka.

En knapp vecka efter den dramatiska förlossningen börjar nu livet återgå till det normala för Johanna och Christian och deras nu tre barn.

Den nyfödde pojken, som ännu inte har fått något namn mår bra. Men nu börjar frågorna om hur vården fungerar dyka upp.

– Det är fruktansvärt att folk 2013 blir nekade platser på ett sjukhus. Det är rent ut sagt för jävligt, säger Christian Stjernqvist.

– Det här är den största händelsen i ditt liv. Det ska vara tryggt och lugnt för alla inblandade. Det är liv som ska till världen, man får inte riskera det på något sätt, säger Johanna Stjernqvist.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".