Tillförordnade bildningschefen Ewa Nilsson i Båstad utanför Båstads gymnasium. Foto: Bosse Johansson/Sveriges Radio
Båstad

Bra internatboende ska locka studenter till Båstad

Bildningschef "Vår gymnasieskola får fler som vill ha boende"
1:03 min

Skolor, turistnäring och hyresvärdar satsar tillsammans på att göra Båstad till en modern internatort. Målet är att locka fler studenter genom att erbjuda boenden som skolan kontrollerat och stödpersoner som elever och föräldrar kan vända sig till.

Det finns redan en bra grund att stå på, säger Ewa Nilsson som är tillförordnad bildningschef i Båstad. 

– Vi har ju en yrkeshögskola som vi har haft i många år och där har vi studenter som kommer från hela landet, säger hon. Men sen har vi märkt att vår gymnasieskola får fler och fler elever som kommer utifrån och som också vill ha boende. 

De kommunala skolorna samarbetar även med den privata Apelrydsskolan som har ett eget internat och med Båstad Campus som hyr ut studentlägenheter. 

Studenterna som går på de kommunala skolorna får själv ordna bostad i dag, och det får även en del av Apelrydsskolans elever eftersom internatet där inte räcker åt alla. Nu vill skolorna i stället samla även de privata boendena som hyrs ut under en huvudman och också anställa en stödperson som kan hjälpa elever och föräldrar på olika sätt. 

– Vi kan samla allt på en hemsida till exempel där man också kan certifiera boendet enligt vissa krav som vi ställer, säger Ewa Nilsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".