Anders Landsbo, projektledare, H+ i Helsingborg som närmar sig byggstart. Foto: Bosse Johansson/Sveriges Radio
Helsingborg

Bromsat H+ närmar sig byggstart

Projektledare: "Har fått tänka om lite när det gäller kopplingen mot stan"
1:28 min

Det så kallade H+ området i södra delen av Helsingborgs hamn är tänkt att bli en framtida stadsdel med 5 000 bostäder. Men än så länge är det fortfarande gamla färjeterminaler och godsmagasin som dominerar området. Projektet har bromsats av att järnvägstunneln som skulle göra att H+ växte ihop med resten av stan fick skjutas på framtiden. Men trots det börjar det närma sig byggstart så smått.

– Vi jobbar med den yttre spetsen på Oceanpiren och med ett centralt område mitt emot Campus, säger Anders Landsbo som är projektledare för H+.

Där tas nu de första byggbara detaljplanerna fram och under 2014. Anders Landsbo hoppas att man ska komma igång med en del praktiskt arbete under nästa år. Det handlar om att förstärka kajer, riva gamla magasin och färdigställa för byggnation. 2015 hoppas han att de första husen ska börja byggas. Sammanlagt ska det bli 300-450 lägenheter plus omkring 40 000 kvadratmeter kontor på de båda områdena.

Eftersom Södertunneln som skulle leda järnvägen under södra delen av staden blev för dyr och fick skjutas på framtiden, så bildar järnvägen fortfarande en barriär mellan H+ och resten av centrum. Där arbetar man nu med att hitta trafiklösningar som ska minimera det problemet.

– Vi har fått tänka om lite grann när det gäller kopplingen in emot stan. Vi får större utmaningar att faktiskt koppla stan och H+ med varandra med medan vi väntar på tunneln, säger Anders Landsbo.

Förutsättningen för att lyckas ute på Oceanpiren är att lyckas med den kopplingen, så att de som bor där kan känna att det är mitt i stan och inte flera kilometers omväg söderut för att komma dit.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".