Organsationen Noaks Ark möter stort intresse i södra Sverige, men också mycket fördomar. Foto: Joachim Sundell / Sveriges Radio
Skåne

Kampanj mot ökande HIV-smitta

Experten: "Vi kommer se fler HIV-smittade i Skåne"
1:32 min

Den kroniska sjukdomen HIV fortsätter öka i Skåne. Samtidigt är kunskapen om, och fördomarna mot, sjukdomen fortfarande stora i samhället.

- HIV-smittade möter samma fördomar idag som för 15 år sedan, säger Anna Malm Christensen, informatör för HIV-organisationen Noaks Ark.

Den här veckan reser frivilligorganisationen Noaks Ark runt i Skåne för att informera om HIV och för att dela ut kondomer.

– Det är sommar och många är utomhus och har semester. Det leder ofta till ett annat sexuellt beteende, därför känns det viktigt att informera om HIV just nu, säger Anne Malm Christensen.

Antalet HIV-smittade har ökat något under de senaste åren, och idag finns ungefär 6200 personer med diagnosen i Sverige. Rädslan för människor som lever med sjukdomen är fortfarande stor i det breda samhället, enligt Noaks Ark.

– Det är samma fördomar nu som för 15 år sedan: Kan vi äta av samma mat, kan man krama en HIV-smittad, är saliven farlig... HIV-smittade är fortfarande en svårt diskrimerad grupp, säger Anne Malm Christensen.

Men HIV smittar alltså varken genom saliv eller huden, utan bara genom sexuella kontakter eller som blodsmitta. Under många år har det varit tyst i samhällsdebatten om situationen för HIV-smittade, något som ändrades i år då tv-serien "Torka aldrig tårar utan handskar" väckte debatten till liv igen.

– Vi märker av ett ökande intresse på grund av den serien, särskilt från skolor och liknande verksamheter. Det är viktigt att nå ut med hur sjukdomen ser ut idag, när det finns väldigt bra bromsmediciner. Attityden måste förändras, eftersom vi kommer se fler och fler HIV-smittade i samhället.

Under fredagen befinner sig organisationen i Båstad för att informera om HIV och dela ut kondomer på tennisveckan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".