Konfirmanderna övar. Foto: Josefin Patzauer/Sveriges Radio
MALMÖ

Lunds stift mot vikande trend

"We belong to the church family!"
1:26 min

Allt färre väljer att konfirmerar sig men i Lunds stift är snittet högre än i resten av landet, här konfirmerar sig drygt hälften av de 15-åringar vars föräldrar är medlemmar i svenska kyrkan.

I Oxie församling utanför Malmö märkte man av en dipp för ett par år sen, men bestämde sig för att satsa extra på konfirmanderna.

– En av ungdomarna sa, vi är ju en "church family", så vi gick in med det begreppet "we belong to the church family", säger komminister Anders Blomquist som gläds åt att siffrorna vänt uppåt igen. Vi bröt den trenden och vände upp till 51-52 procent, fortsätter han, innan han skyndar iväg in i kyrkan där dagens konfirmander väntar.

På kyrkbacken är det fullt med familj och vänner till de 18 ungdomar som ska konfirmeras denna dag. Intresset är så stort att ett femtiotal får följa gudstjänsten via videolänk i församlingshemmet.

Konfirmanderna håller på att byta om. En av dem är Desirée Jildenmyr, som säger att för henne har det alltid varit självklart att hon ska konfirmera sig.

– Min syster har konfirmerat sig, mina kusiner har konfirmerat sig, det är självklart. Hon tycker att konfirmationslägret har varit roligt och att hon har lärt sig mycket.

– Till exempel hur man ska behandla andra. Det är väl det de flesta religioner handlar om?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".