Det behöver inte vara särskilt varmt och torrt för att gräsbränder ska ta fart, säger brandingenjör Andreas Bengtsson. Foto: Kristoffer Lieng/Sveriges radio
Skåne

Gräsbränder befaras öka

Brandingenjör: "Vi har svårt att nå ut till turister"
1:26 min

Gräsbränderna duggar tätt så här års och det råder eldningsförbud i nästan hela Skåne. För även om det inte är extremt torrt är det tillräckligt torrt för att elden ska kunna ta sig om man är oförsiktig, säger Andreas Bengtsson som är brandingenjör vid Räddningstjänsten i Kristianstad.

–Det blåser och vi har inte fått så mycket nederbörd och då blir det lätt gräsbränder

Ett par gånger i veckan rycker Andreas Bengtssonoch hans medarbetare ut pga av gräsbränder. I nordöstra Skåne är gräsbränder särskilt vanliga och Senast igår brann det i gräset på en ö i Immeln för att någon inte släckt ordentligt, en vanlig orsak till brand, säger Anders Bengtsson.

–Det är viktigt att man kontrollerar att man verkligen har släckt elden innan man går därifrån.

Elda får man på de flesta håll i Skåne nu bara göra på särskilda grillplatser, men det är svårt för räddningstjänsten att nå ut med den informationen,

–Det är inte lätt att nå ut med eldningsförbudet till turister som kanske är ute och paddlar kanot, men vi gör vårt bästa.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".