ÅSTORP

Gravid fick sparken - anmäler kommunen

"Han har sagt att jag absolut inte får bli gravid"
1:23 min

Edina Nexelius var tidigare samordnare på Åstorps flyktingboende för ensamkommande flyktingbarn, men fick sluta efter en och en halv månad. Nu har hon anmält Åstorps kommun till Diskrimineringsombudsmannen eftersom hon hävdar att hon fått sluta eftersom hon var gravid.

Hennes chef hade flera gånger sagt att varken hon eller de andra kvinnliga anställda fick bli gravida.

Edina hade inte berättat att hon var gravid, men när en av de boende misstänktes ha tuberkolos och Edina fått ett intyg om att det inte var lämpligt att hon arbetade så länge smittan inte var utredd då berättade Edina om graviditeten. Två dagar senare fick hon sparken.

Eftersom hon hade en provanställning hade arbetsgivaren ingen skyldighet att uppge orsaken och det gjorde han inte heller.

– Efter att chefen sagt att han inte ville se några graviditeter de närmsta två åren förstod jag att det kunde bli problem, men jag trodde aldrig att jag skulle få sluta från den ena dagen till den andra, säger Edina Nexelius.

Enligt Edina Nexelius arbetsgivare, Azad Jonczyk, fanns det andra orsaker till uppsägningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".