1 av 3
Christer Neideman har plockat en bukett med bland annat mynta och johannesört. Foto: Chatarina Jaunviksna/Sveriges Radio
2 av 3
Christer Neideman visar olika orkidé arter för Johanna. Foto: Catharina Jaunviksna/Sveriges Radio
3 av 3
Olle Wennberg är biolog och trivs med att slita ute i fält. Christer Neideman ser fram emot att Gyetorpskärret ska få status som naturreservat. Foto: Catharina Jaunviksna/Sveriges Radio
Sommarpatrullen

De röjer för ett nytt naturreservat

Evert Valfridsson:" Jag har lurat folk med det här"
0:34 min

Idag har sommarpatrullen besökt ett av Östra Skånes mest livsglada platser. På Gyetorpskärret på gränsen mellan Kristianstad och Bromölla växer många sällsynta växtarter och här kan man träffa på ovanliga spindlar och fjärilar.

Christer Neideman, Olle Wennberg och Inger Carlsson är verksamma inom Naturskyddsföreningen i Kristianstad och dagens guider när sommarpatrullen försöker lära sig allt om växter och djur. Olle och Inger har röjt upp på kärret i  snart två år. Tack vare deras jobb har nya arter börjat trivas på området.

Vi får bland annat veta vad som kännetecknar en äkta Johannesört. Blommans gröna blad är nämligen täckt av små prickar.

Efter en rundvandring på kärret åker vi vidare till ett annat artrikt ställe.

Naturreservatet på Äspet i Åhus är en populär plats för fåglar att mellanlanda på sin resa till varmare breddgrader. Bland annat trivs gulhemplingen väldigt bra just här i Åhustrakten. Evert Valfridsson är fågelskådare. Han berättar att gulhemplingens sång påminner om krossat glas. Det är ett för svårt läte att härma, men Evert har ett annat fågelläte på lager.

Mer om Sommarpatrullen

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".