Stig Lundström, viceregionsordförande i LRF Skåne har också haft besök av vildsvin på sin gård i Tågaröd utanför Sibbhult, med en nu nästan igengrodd gräsmatta som minne. Foto: Cecilia Ahle/Sveriges Radio
Skåne

LRF larmar om svinaktig utfodring

"Avskjutningen spelar ingen roll om man inte slutar med utfodringen"
1:44 min

Att utfodra vilt bör i framtiden bli ett brott. Det vill man på LRF, Lantbrukarnas Riksförbund, som har tröttnat på att markägare och jägare dumpar tiotals ton sötsaker i skogen för att utfodra vildsvin.

– Det handlar om 30 ton på en plats. Vi har sett containrar med bröd, en kubik med chokladblock och 500-600 kilo med vingummi dumpat i skogen, säger Stig Lundström som är vice regionsordförande för LRF Skåne

Nyligen kom beskedet att antalet skjutna vildsvin under det gångna jaktåret nästan har fördubblats från 55 000 till 90 000  i landet.

Och preliminära siffror från Jägareförbundet i Skåne visar att avskjutningen även där har ökat med femtio procent till 18 000 fällda vildsvin.

Men enligt Stig Lundström kommer man aldrig hinna ikapp med avskjutningen för att minska vildsvinsskador på jord- och skogsbruk, om man inte får bukt med utfodringen.

Den innebär att man tvingar fram fler brunstningsperioder. Normalt föder en sugga tio kultingar på två år, men med ständig tillgång till matfrossa föds det uppemot 25 stycken, vilket fördubblar stammen årligen.

– Jag tror att det är okunskap som ligger bakom det, trots att man har informerat mycket. Hade man vetat vilken reproduktionsökning man hade gjort med utfodring, så är det inte säkert att man vill att grannen ska få de problemen som det innebär med vildsvin, säger Stig Lundström.

En lag skulle innebära ett totalförbud mot utfodring, men med undantag för bland annat om klimatet kräver det och situationen i respektive län. Men Jöns-Lennart Andersson från Jägarförbundet i Skåne är principiellt emot en lag eftersom den skulle vara svår att kontrollera.

– Samverkan innebär att man ska tillsammans hitta formerna och ifrågasätter man varndra istället blir det inte ett naturligt samarbete. Så därför tycker jag att sunt förnuft ska ligga till grund för vad som ska gälla med utfodringen i framtiden.

Men Stig Lundström menar att tålamodet nu är slut.

– Vi är så många som har jobbat med utfodringsfrågan nu i många, många år och det gäller hela södra Sverige. De har helt enkelt tröttnat nu för man ser inte att det blir bättre, tvärtom.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".