Nordöstra Skåne

Forskare kritisk: "Fiberkabel i glesbygden är idioti"

1:28 min

Nyligen beviljades över sex miljoner i stöd till fyra små orter i nordligaste Skåne med sammanlagt hundra hushåll, för att gräva ner fiber i marken för säkrare och snabbare internetuppkoppling. Pengarna  kommer bland annat från Länsstyrelsen, EU och Post- och telestyrelsen. Bortkastade pengar, tycker Per Ödling som är professor i telekommunikation vid LTH.

–Om de har flera miljoner över som skulle gått till pilsner och mercedesar är det här jättebra, men skulle det här gått till skolor eller något annat så kanske det inte är så listigt.

Att gräva ner fiberkabel kostar ungefär 1000 kronor metern och det tycker Per Ödling är onödigt dyrt. Istället borde man titta på andra lösningar:

–Det finns alternativ, och fler är på gång som är lika bra och mycket billigare.

Det är själva grävandet som är dyrt och därför gäller det att gräva så lite som möjligt och passa på att lägga ner fibern när man ändå gräver på grund av någon annan anledning, såsom för vatten- och avloppsledningar, tycker Per Ödling

Kabel-tv, att modifiera telefonnätet eller bygga ut det mobila bredbandet är alla billigare lösningar än att gräva ner fiberkabel. I Norge överbrygger man de långa avstånden med mikrovågslänkar, säger professor Per Ödling, som tycker att måste vara mer nogräknad när man väljer var man gräver ner fiber.

–Det är idioti att dra fiber i glesbygd. Det är slöseri, men bra för dem som bor där.