Trädgårdskonsulent känner på de sockerklibbiga lindlöven. Foto: Kristoffer Lieng/Sveriges radio

Fylleslag runt lindens blommor

1:31 min

När det ligger humlor och bin på marken under stora träd i våra parker och trädgårdar tror många att en miljöskatastrof är på gång. Då kanske de ringer trädgårdskonsulent Haldo Edlund som får ta emot otaliga telefonsamtal om lindar varje dag, och nu vill råda bot på okunskapen.

–Det ringer minst tio varje dag och är förtvivlade och tror att träden har besprutats, men det har man inte gjort utan det är fylleslag det handlar om.

 Ligger det försupna bin och humlor på marken som fördruckit sig på söt honungsdagg från lindens blommor ska man låta dem ligga, för de sover av sig ruset på en 6-7 timmar och vaknar till igen.

Honungsdaggen faller ner på bladen där bladlössen också är sysselsatta med att sprida ut samma sockerlösning, resultatet blir klibbiga blad.

Vi står under några praktfulla bohuslindar i centrala kristianstad, och gatstenarna är svarta av sockerlösning.

–Får man detta på trädgårdsmöbler måste man tvätta bort det direkt och kommer det på bilen kan det bränna sig fast i lacken.

Haldo Edlund tar själv inga risker.

–Jag har satt bilen under valnötsträdet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista