1 av 2
Det var här, vid Fedingesjön i Skånes Fagerhult, som man upptäckte järnrör under vattnet utanför bryggan. Foto: Joachim Sundell / Sveriges Radio
2 av 2
Bengt af Klintberg, folklivsforskare och författare. Foto: Scanpix.
Örkelljunga

Fällor på badplatser - skrönan som blev sann

Bengt Af Klintberg: "Skrönor skapar copycats"
1:57 min

Vad som länge var en svensk vandringssägen har nu blivit verklighet: Dykaren Mattias Persson upptäckte järnrör under vattenytan på en badplats i Örkelljunga kommun. Vandringssägner inspirerar ofta till imitation, säger etnologen Bengt af Klintberg.

Vässade träpålar och järnspett, gömda under vattenytan vid badplatser och hopptorn. Vad som verkar ha börjat som en svensk vandringssägen blev verklighet när sportdykaren Mattias Persson upptäckte järnrör under vattenytan på en badplats i Örkelljunga kommun.

– Man tror ju inte det är sant. Vi har hittat träspett i kommunen innan, springer man rätt ut och hoppar är ju risken stor att man hamnar rätt på det, säger Mattias Persson.

Under 2000-talet har Sveriges Radio rapporterat om ungefär tolv fall där man upptäckt järnrör eller träpålar utplacerade under vattenytan. Enligt etnologen Bengt af Klintberg rör det sig om en gammal vandringssägen, i stil med "råttan i pizzan".

– Mina tidigaste minnen av detta... Det måste ha varit på 60-talet någon gång, så det är inget nytt, säger Bengt af Klintberg.

Ursprungligen var det här en avskräckande berättelse för barn, för att stoppa dem från att hoppa i utan att kontrollera vattnet före, enligt Klintberg. En vanlig berättelse, i stil med att få kramp efter mat eller fyrkantiga ögon av att titta på tv.

Men nu har alltså skrönan börjat hända på riktigt. Inom etnologin kallas det för "ostension", ett begrepp som lanserades av den amerikanska etnologiforskaren Linda Dégh.

– Det finns en hel del forskning på det här fenomenet just nu. Vad Linda Dégh menar med ostension är just när någonting som existerar som muntlig tradition händer på riktigt, säger Bengt af Klintberg.

Ett klassiskt exempel är den amerikanska myten om sadister som gömmer rakblad i godis på halloween. En myt som cirkulerade i ett årtionde i USA – men sen började hända på riktigt. Enligt Bengt af Klintberg inspirerar obehagliga vandringssägner ibland till imitation, även om det är ovanligt.  

– Tyvärr är det såhär att det finns något kittlande i det här, i tanken på att någon hoppar ner och skadas. De flesta tycker sånt här är otäckt, och tar det som intäkt för att aldrig hoppa i utan att kontrollera vattnet. Men så har vi då den här otroligt lilla procenten som istället blir copycats, säger Bengt af Klintberg.

Detta har hänt:

Foto: Joachim Sundell / Sveriges Radio
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".