1 av 5
2 av 5
Sommarpatrullens tekniker Catharina Jaunviksna och reporter Johanna Dikert i Forsakar. Foto: Björn Holgersson/Sveriges Radio
3 av 5
Sommarpatrullens tekniker Catharina Jaunviksna och reporter Johanna Dikert i Forsakar. Foto: Björn Holgersson/Sveriges Radio
4 av 5
Nedre fallet i Forsakar. Foto: Björn Holgersson/Sveriges Radio
5 av 5
Sommarpatrullens tekniker Catharina Jaunviksna i Forsakar. Foto: Björn Holgersson/Sveriges Radio
Sommarpatrullen

Gammal blå herre mal på

Ingmar Melin: "Ansvar att bevara det här för eftervärlden"
2:12 min

Vi börjar dagen med att resa tillbaka i tiden och besöker Blåherremöllan i Maglehem. Möllan har stått här sedan 1700-talet och ser ut precis som den gjorde för flera hundra år sedan.

Ingmar Melin är ägare till möllan sedan ett par år tillbaka. Han är expert på att restaurera gamla byggnader och tillsammans med familjen håller de den unika byggnaden vid liv.

- Det är viktigt att använda sig av den ursprungliga tekniken så att folk om hundra år kan komma och se hur man gjort, säger Ingmar.

Han berättar att de fått väldigt fin respons av människorna i trakten. Till en början väcktes misstankar då en privatperson skulle köpa möllan.

- Men vi är ännu mer noggranna än Länsstyrelsen, säger Inmar Melin.

Blåherremölla har ett stort kulturhistoriskt värde och är utlyst till ett byggnadsminne av Länsstyrelsen.

Efter besöket i möllan styrde sommarpatrullen radiobilen mot Forsakar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".