Olle Månsson framför Sarpen. Foto: Malin Rimfors / Sveriges Radio
Simrishamn

Uppskattad dam firar 50 år

"Hon kan nog bli 250 år gammal"
1:31 min

En väldigt speciell 50-årig dam firades i veckan i Simrishamn. Att döma av sånger, hurrarop och kärleksfulla beskrivningar förstår man att Sarpen är en uppskattad dam.

- Hon är väldigt proportionerlig med sin runda stäv och hjärtformade akter, beskriver skepparen Olle Månsson.

Fartyget Sarpen beskrevs flera gånger som en skönhet och presenterna staplades på rad till båten som firar 50 år i Simrishamn i år.

Egentligen är hon 121 år gammal och har en brokig historia som norskt fraktfartyg och som cementfraktare från Öland. När hon kom till Simrishamn 1963 tack vare scoutledare som tyckte ungdomarna behövde en övningsbåt så var hon smått unik.

- Då 1963 var alla skutor slut här och fram tills för 10 år sedan var hon ensam och det har gjort att hon är väldigt populär, säger Olle Månsson.

En vänförening finns med knappa 500 medlemmar som nu firade Sarpen med en check på 50 000 kronor. Pengar som behövs för att hålla damen i gott skick i många år även framöver.

- Hon kan nog bli dubbelt så gammal - 250 år, säger Olle Månsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".