Lottorna Mona Burman och Agneta Larsson på Krämarmarknaden i Simrishamn. Foto: Catharina Jaunviksna/Sveriges Radio
Sommarpatrullen

Lotta står för gemenskap, styrka och medmänsklighet

2:27 min

På Krämarmarkanden i Simrishamn träffar vi stadens Lottakår som står under sitt blågula lottaparasoll. Lottakåren är en försvarsorganisation och i grunden är lottornas uppdrag militärt.

Idag är verksamheten väldigt mångsidig med utbildningar i såväl militärt försvar som i personligt självförsvar, krishantering och teknisk färdighet.

Lottaverksamheten har sina rötter i Finland och 1924 bildades den första verksamheten i Sverige. Från Halmstad spred den sig till Stockholm för att så småningom bli etablerad i hela landet

Vi träffar Mona Burman och Agneta Larsson som båda är kårchefer inom lottakåren. Mona och Agneta vill lyfta fram gemenskapen och den integritet som lottaengagemanget kan bidra med. Alla kvinnor bosatta i Sverige kan gå med i den svenska lottakåren.

Verksamheten handlar inte enbart om samarbete med försvarsmakten. Det är lika viktigt att lyfta frågor som ska öka kvinnors makt över sina egna liv, som lottakåren kallar M-power. Lottorna jobbar också med internationella frågor. Som exempel kan nämnas en kampanj som uppmärksammar våldtäkt i krigssituationer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista