Kristianstad

Unga knarklangare riskerar fängelse

1:32 min

Idag avslutas en omfattande  knarkrättegång i Kristianstads tingsrätt,  mot tre unga män 17 och 19 år gamla. Enligt vice chefsåklagaren Eva Norberg yrkar på att alla tre ska dömas för grovt narkotikabrott eftersom de har de sålt stora mängder hash och cannabis till minderåriga.

–Jag yrkade på fängelse för de två 19-åringarna och sluten ungdomsvård för 17-åringen.

Hur långa straffen blir beror på tingsrättens bedömning. Advokaterna hoppas på frigivning eller skyddstillsyn. Förhandlingarna har hållits bakom stängda dörrar och tagit en dag mer än beräknat, och många vittnen har passerat rättssalen.

Mobiltelefonen har spelat en huvudroll i målet då marknadsföring och försäljning av narkotikan skett genom massutskick per sms. För att lägga pusslet runt knarkhandeln har telefonavlyssning varit avgörande.

–Utan telefonavlyssningen hade utredningen tagit mycket längre tid och vi har fått in mycket av vår bevisning tack vare den.

Polisen har identfierat 31 knarkköpare, varav många är minderåriga. Narkotikan förvarades i taket hemma hos en av de misstänkta, där polisen gjorde ett beslag på 126 gram cannabis. Från gömstället var det nära till bland annat en skola där många köpare fanns. Enligt Eva Norberg är fallet inte helt ovanligt.

–Att unga personer säljer narkotika i stor mängd och gör massutskick är ganska vanligt i samhället idag.

Dom väntas den 15 augusti.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista