Camilla Larsson är en av många egenföretagare i Skillinge Foto: Björn Holgersson/Sveriges Radio
Sommarpatrullen

Mycket slit bakom idyllen

Sommarpatrullen avslutar sin vecka på Österlen. Idag är vi i den lilla kyrkbyn Östra Hoby som ligger mellan Borrby och Skillinge

Det är bråda dagar på Österlen. Det är många år sedan vi fick så här mycket sol och värme i Skåne och det ger direkt ett uppsving till den lokala turismen. Det är just sol och värme som är ingredienserna för en lyckad säsong för många av egenföretagarna som har verksamhet längs med Skånes östra kustremsa.

Skillinge är ett samhälle med många företag och kompetenser av varierande slag. Berit Åkesson är ordförande för Skillinges företagarförening som startardes för 15 år sedan. Många driver sin verksamhet året runt och via föreningen blir det enklare för folk att samarbeta och få stöd, säger Berit Åkessson.

Camilla Larsson driver ett café i Östra Hoby. Det är långa köer och folk hänger på låset i sommarhettan.

-  Jag vet inte vad vi hade gjort annars, de två senaste somrarna har varit riktigt tuffa säger hon.

Många har en väldigt romantiskt bild över hur det är att bo och driva verksamhet på Österlen. Man blir förtjust i de pittoreska samhällena, öppnar ett café eller ett galleri och lever det goda livet omringad av det lilla samhällets unika gemenskap. Den bilden är inte helt korrekt.

- Det är sällan som det pratas om hur mycket slit det ligger bakom allting och hur tufft det kan bli på vintern, säger Camilla.

Själv jobbar hon med annat under vinterhalvåret och säger att hon är tvungen att komma bort härifrån ibland.

För att ett samhälle ska kunna utvecklas och nya generationer lockas att flytta hit är skolor och barn – och ungdomsverksamhet nödvändigt. I Skillinge jobbar man nu för att få starta en friskola eftersom den kommunala skolan kommer att stängas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista