Brukarföreningens ordförande Mikael Johansson och ex-missbrukaren Patrik diskuterar den nuvarande situationen. Foto: Bella Estrela/Sveriges Radio
SKÅNE

Hårda krav stjälper missbrukare

1:42 min

Socialstyrelsen har för hårda krav när det gäller att få behandling för missbruk, det menar Skånes brukarförening. I Malmö är siffran högst i landet inom opiatrelaterade dödsfall med 10 personer per 100.000 invånare. Det är förödande att missbrukarstängs av från metadonbehandlingen om dom får återfall, menar Mikael Johansson på Skånes brukarförening.e stängs av från metadonbehandlingen om dom får återfall, menar Mikael Johansson på Skånes brukarförening.

– Det känns förjävligt, man blir otroligt deprimerad och allting går igång igen. Från det att man kan ha det lugnt och skönt för man kan hämta ut sin medicin, så måste man börja leva som man gjort innan. Blir man utskriven är man i princip chanslös, säger Mikael Johansson, ordförande för Skånes brukarförening.

Ersättningsmedicinen Metadon delas ut till missbrukare via olika substitutprogram och hjälper dessa personerna att ha ett mer normalt liv. Men när det gäller utbudet så är Sverige inte lika tolerans som resten av Europa menar Mikael Johansson. Både Mikael och ex-missbrukaren Patrik har blivit uteslutna ifrån deras behandlingar och de tycker att det liknar bestraffning.

– Du blir ju inte bestraffad och av med din hjärtmedicin ifall du råkar missköta dig någon gång, säger Patrik.

– Det är samma sak med diabetiker, bara för att du käkar lite godis betyder inte det att läkaren tar ditt insulin, säger Mikael.

– Det är samma sak, de dör ifall de inte får sitt insulin och vi dör ifall vi blir av med vårt Metadon, säger Patrik.

Socialstyrelsens föreskrifter gällande substitutionsvården är både strikta och konkreta. Behandling måste alltså avslutas ifall patienten får sporadiska återfall. Åsa Magnusson som är områdeschef på Malmös beroendecentrum säger att anledningen till de hårda kraven är den medicinska risken, att blanda Metadon med andra droger kan nämligen få dödliga resultat.

– När man behandlar personer med läkemedel som Metadon, så finns det en risk att man kan dö till följd av det här kombinerade bruket, säger Åsa Magnusson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista