1 av 3
Lägergruppen måste ha blåa tossor på sig när de ska hälsa på kalvarna. Foto: Cecilia Ahle/Sveriges Radio
2 av 3
F.v. Bilil Sandberg, Kelly Sucio och Tinia Sandberg trivs med korna även om det är "lite flugigt". Foto: Cecilia Ahle/Sveriges Radio
3 av 3
En vecka gammal kalv. FOto: Cecilia Ahle/Sveriges Radio
Kristianstad

Bland kalvar och kor för lägerdeltagare

1:39 min

Har man bott i en stad hela livet är det inte så ovanligt att man aldrig har besökt en en bondgård. Det fick 23 barn och ungdomar mestadels från Helsingborg chansen att göra under sin lägertid, på lantbrukare Håkan Svenssons gård i Vittskövle utanför Kristianstad.

- Det är inte alla barn som har varit på en bondgård och klappat en kalv exempelvis, säger Lisbeth Lindell är ordförande för organisationen Verdandi Söder i Helsingborg som gjorde lägret möjligt

Verdandi Söder i Helsingborg är en social kontaktverksamhet för bland annat barn och ungdomar, som jobbar för en social rättvisa i samhället och möjliggör för familjer som behöver extra behöver stöd att göra aktiviteter utanför kommungränsen. Det är andra året som man anordnar sommarläger för ungdomar med stiftelsebidrag från bland annat från Kronprinsessans Viktorias Fond och Radiohjälpen.

I år bor 23 ungdomar mellan 7-18 år under en veckas tid på Furuboda Folkhögskola där man bland annat lärt sig simma, provat ponnyridning och måla oljemålning. Och idag är man på lantbrukare Håkan Svenssons bondgård Nygård i Vittskövle utanför Kristianstad. Han visar dem nyfödda kalvar som bara är en vecka gamla.

- Här är flugit, men kalvarna är söta, säger Tinia Sandberg som är tio år.

- Lägret har varit annorlunda med många aktiviteter. Man har lärt sig mycket, både faktamässigt och att besöka platser som den här, säger 17-åriga Kelly Sucio från Helsingborg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista