Haddile hos fosterfamiljen i Broby. Foto: Louise Johansson/Sveriges Radio
Broby

Haddile nekas flyktingstatus

1:41 min

Treåriga Haddile i Broby nekas flyktingstatus av Migrationsdomstolen. Statusen hade inneburit permanent uppehållstillstånd. Om två år måste Haddile därför återvända till Algeriet - en plats som kan vara farlig för flickan.

Haddiles historia blev känd och väckte stor uppmärksamhet förra hösten då Migrationsverket beslutat att hon skulle utvisas till ett barnhem i Frankrike.

– Min reaktion är att domstolen inte fördjupat sig tillräckligt i förhållande i Algeriet och i det här fallet. Det finns en stor hotbild mot Haddile om hon återvänder, säger Carl Olof Lindberg, Haddiles advokat.

Haddile har bott i familjehemmet i Broby sedan hon var några månader gammal och kom dit allvarligt skadad. Sin biologiska mamma som nu finns i Algeriet har hon aldrig träffat.

I maj fick Haddile ett tillfälligt tvåårigt uppehållstillstånd i Sverige - men hennes gode man och advokat menar att Haddile borde få status som flykting eller alternativ skyddsbehövande, och då också permanent uppehållstillstånd.

Men det säger Migrationsdomstolen nu nej till. Domen kommer överklagas till Migrationsöverdomstolen.

– Vi ska överklaga detta, för vi anser att det finns hot mot ett utomäktenskapligt barn i Algeriet, man blir stigmatiserad resten av livet, säger Carl Olof Lindberg, advokat.

Allt om Haddile

Mamman vill återförenas med Haddile. Foto: Patrik Cegrini/SVT

Hon är en liten flicka och bor hos fosterföräldrar i Broby. Följ hela historien här.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista