I familjehemmet i Broby har Miklos Liewehr och resten av familjen precis firat Haddiles treårsdag. Foto: Linda Evereus/Sveriges Radio
BROBY

Haddiles fosterföräldrar: "Det är overkligt"

1:16 min

Migrationsdomstolen gör det för lätt för sig när de nekar Haddile flyktingstatus - det säger hennes fosterpappa Miklos Liewehr efter den nya domen som menar att det inte finns risker med att utvisa henne till Algeriet.

Haddiles historia blev känd och väckte stor uppmärksamhet förra hösten då Migrationsverket beslutat att hon skulle utvisas till ett barnhem i Frankrike.

Haddile har bott i familjehemmet i Broby sedan hon var några månader gammal och kom dit allvarligt skakad. Sin biologiska mamma, som nu finns i Algeriet har hon aldrig träffat.

Vi slår oss ner i uterummet till villan i Broby. Det syns spår av treårskalas och det kommer er djup suck jag frågar Miklos om vad han tänker om beskedet från Migrationsdomstolen.

– Varken Migrationverket eller Migrationsdomstolen ändrar sig - men tittar men i utredningen finns det en annan bild, säger han.

Just nu har Haddile ett tillfälligt tvåårigt uppehållstillstånd i Sverige på grund av synnerligen ömmande omständigheter: När det beviljades sade Migrationsverkets rättschef Fredrik Beijer att syftet och målet var att få till stånd en återförening mellan Haddile och hennes biologiska föräldrar och att säkerställa att Haddiles familjehem kan stötta Haddile under den här processen.

Hennes gode man och advokat menar att med tanke på omständigheterna borde Hadille få status som flykting eller alternativ skyddsbehövande och då också permanent uppehållstillstånd. Det säger nu alltså Migrationsdomstolen nej till.

Ännu har ingen kontakt tagits med familjen Liewehr i Broby

– Den här situationen är inte helt enkel, om försäldrar kommer och vill ha en anknytningsprocess då ska vi ska vara behjälpliga, säger Miklos Liewehr. Han fortsätter: Men, vi vet inget och har aldrig sett dem. Därmed är det här rätt så overkligt för oss.

Domen ska nu överklagas.

Allt om Haddile

Mamman vill återförenas med Haddile. Foto: Patrik Cegrini/SVT

Hon är en liten flicka och bor hos fosterföräldrar i Broby. Följ hela historien här.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista