Jenny Frostlycke, Vilda Frostlycke och hunden Gumman. Foto: Svjetlana Pastuhovic/Sveriges Radio
Skåne

Hundar i varma bilar engagerar

"Hur länge kan du själv sitta i en bastu?"
2:25 min

Igår hittades en hund död i en bil i Eslöv som ska ha stått i solen hela dagen. Nu under sommaren får polisen ett par samtal varje dag från oroliga förbipasserande som ser hundar som de tror lider i varma bilar.

– Det är livsfarligt att lämna hunden i bilen. Vi stannar alltid i bilen om vi behöver stanna till någonstans så vi lämnar henne aldrig själv, säger Jenny Frostlycke.

– Jag har hört att det går jättefort att de avlider av värmen, fortsätter hon.

Hon är på Ribersborg i Malmö med dottern Vilda och hunden Gumman som ivrigt dricker av det kylda vattnet som familjen har med sig, allt för att Gumman inte ska drabbas av överhettning.

Det här är saker som matte Jenny tänker mycket på nu när det är så varmt.

– Hundar har inte samma förmåga att reglera sin kroppstemperatur som vi har och så tänker man kanske att man bara ska in och handla något jättesnabbt och sedan är det kö eller så hittar man något annat att titta på. Och så tänker man att det inte är så farligt, men det är det ju.

– Det är jättetragiskt men det är ingen som gör det med vilje, säger Jenny Frostlycke.

– Det är främst sommartid, oftast mellan april och september, och framförallt på varma dagar som vi får samtal till polisen från personer som har sett hundar som är instängda i bilar på parkeringar eller vid affärer, säger Mia Sandgren som är informatör på Skånepolisen.

Enligt Mia Sandgren varierar det hur många som hör av sig. Förra veckan var det sju samtal ena dagen, ett samtal andra. Och för cirka en och en halv vecka sedan fick poliser ta sig in i en bil i Helsingborg där man upplevde att hunden var i nöd. Men det är ovanligt att det går så långt, enligt Mia Sandgren.

– Det slutar oftast med att vi får tag i ägaren som kommer tillbaka till bilen eller att ägaren kommer självmant under tiden som vi pratar med den som ringer in ärendet, säger Mia Sandgren.

Varje sommar uppmanar polisen allmänheten att tänka på att bilen kan vara en dödsfälla under varma dagar eftersom temperaturen kan stiga snabbt, även om den står i skugga. Jan Eriksson på Sydskånska kennelklubben hoppas att helgens olycka i Eslöv ska få fler hundägare att tänka till.

– Man kan iaktta sin hund nu som jag har gjort de här dagarna när det har varit så varmt, de mår ju inte bra. Om man då betänker att det blir 50 eller 60 grader ganska snabbt i bilen så förstår man ju. Och hur länge kan du själv sitta i en bastu kan man fråga sig, säger Jan Eriksson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".