Foto: Bosse Johansson/Sveriges Radio.
Helsingborg

Splittrande bussfiler kan bli valfråga

1:34 min

Beslutet att införa bussfiler på den hårt trafikerade Drottninggatan / Järnvägsgatan i centrala Helsingborg splittrade den styrande treklövern. Nu kan frågan om hur mycket plats bilarna och bussarna ska få ta bli en valfråga.

Länsstyrelsen har länge krävt att utsläppen från trafiken på Drottninggatan/Järnvägsgatan i centrala Helsingborg måste ner och i juni bestämde kommunfullmäktige sig för att införa bussfiler och minska antalet filer för biltrafik.

Men det var ett splittrat fullmäktige som beslutade. Bland annat sprack enigheten i den styrande borgerliga treklövern i Helsingborg.

För bussfilerna röstade Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Vänsterpartiet, Folkpartiet, Kristdemokraterna och en Sverigedemokrat som avvek från partilinjen. Mot röstade Moderaterna och resten av Sverigedemokraterna.

Socialdemokraten Bengt Larsen vill ha bussfilerna och tycker att det var ett självklart beslut.

– Vi är skyldiga att göra det för vi har lovat Länsstyrelsen, säger han. Människor ska kunna vistas i sin stad utan att riskera att bli sjuka, och framför allt barn ska inte exponeras för de utsläppen vi har i dag. Vi vet inte vad det får för långsiktiga effekter.

Just nu söker Helsingborgs stad fyra företag som vart och ett ska få ta fram ett förslag på hur Drottninggatan/Järnvägsgatan ska utformas i detalj. Tanken är att de ska vara färdiga vid årsskiftet.

Men Moderaterna som är emot bussfilerna tänker inte sitta stilla och se på. De har bestämt sig för att göra bussfilerna till en valfråga 2014.

– Det är utsläppen som ska bekämpas och inte bilarna, och vi ser ett problem med att bussfilerna försvårar tillgängligheten till city, säger deras ordförande Jonas Jacobsson Gjörtler. Det riskerar att slå mot handeln som redan har en rätt så utsatt situation. Vi vill att det ska finnas god tillgänglighet till city oavsett om man åker bil, buss, tåg, cykel eller man kommer till fots.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista