1 av 2
Skärmflygare lyfter. Foto: Malin Rimfors/Sveriges Radio
2 av 2
Marlene Johansson får hjälp med utrustningen av Rasmus Persson. Foto: Malin Rimfors/Sveriges Radio
Kåseberga

Skärmflygning frälser och utmanar

3:57 min

Två olyckor har nyligen skett med skärmflygare inblandade. Vi åkte ut till Kåseberga och Hammars backar som är ett mecka för skärmflygare för att ta reda på vad som lockar och vad som är farligt.

Under förra veckan hörde vi om två olyckor med skärmflygare inblandade. I den första landade en skärmflygare på en kvinna som gick vid Ale Stenar och några dagar senare skadade en man en axel och revebenen när han flög skärmflyg. Ingen av dem skadades allvarligt - men det är olyckor som får rubriker i tidningar och i radio och som väcker reaktioner.

Vi söker svaren om skärmflygning hos företaget Skyadventures och delägaren Pierre Rosén. Han beskriver skärmflygning som närmast en religion.

- Många blir frälsta och det är något alldeles speciellt. Glädjrerus, ro, adrenlin. Man får nästan en sjukdom och måste fortsättta för att hålla tillbaka tristessen.

Marlene Johansson från Malmö ska göra sitt livs första skärmflyg tillsammans med tandempiloten Rasmus Persson.

- Jag vill utmana mig själv. Det känns lagom pirrigt och det ser härligt ut när man ser de andra, säger Marlene.

Längs med de branta sluttningarna finns fyra fem skärmflygare med varsin färgglad skärm. Det är både de som flyger själva och så de som Marlene som provar tandemflygning. För att flyga ensam krävs utbildning och en licens för Skärmflygarförbundet - men tandemflyg passar alla hävdar piloten Rasmus Persson.

- Snart kommer en rörelsehindrad kille som jag flg med förut. Den första som flög i morse var 83 år, förklarar Rasmus.

Hammars backar lockar alltså massor av skärmflygare för hangflygning eftersom varm luft från land och kallare luft från havet skapar en bra sjöbris att flyga på - och att backarna går bra att starta från.

Det är Svenska Skärmflygarförbundet som utfärdar licenser för skärmflygning på egen hand. I dag finns ungefär 1 500 licenserade skärmflygare i Sverige men därutöver finns faktiskt en del "svartflygare" alltså sådana som flyger utan licens och kanske köpt utrustningen på Blocket.

När en olycka sker så gör skärmflygarförbundet alltid en egen utredning och de ser allvarligt på den ena olyckan från förra veckan. Då när en skärmflygare landade på en kvinna vid Ale Stenar. Både skärmflygaren och kvinnan klarade sig ganska bra - men det är förbjudet att flyga nära publik och folksamlingar.

Tycker förbundet att en pilot misskött sig kan de dra in licensen - och därmed också den olycksfallsförsäkring som ingår.

- Skärmflygning är potentiellt livsfarligt. Konsekvenserna av ditt handlade är inte likadant som om du sätter dig på en cykel till exempel. Men håller man sig till sin kunskapsnivå och till rätt väder så är det ingen farlig sport, säger Pierre Rosén, som själv skärmflugit sedan 1987.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista