1 av 2
Haddile. Foto: Louise Johansson/Sveriges Radio
2 av 2
I familjehemmet i Broby har Miklos Liewehr och resten av familjen precis firat Haddiles treårsdag. Foto: Linda Evereus/Sveriges Radio
BROBY

"De vill inte hitta en anledning att låta henne stanna"

5:28 min

I Broby bor en familj som förra hösten inte hade en lugn stund. Då blev det känt att lilla Haddile, då 2 år och som har familjen Liewehrs hem som familjehem skulle utvisas från Sverige.

Hon skulle till ett barnhem i Frankrike.

Det blev folkstorm. Namninsamlingar, debatter, barnombudsmannen och Facebookgrupper - alla ville de prata om Haddile och med henne.

Nu har det gått en tid - fler beslut har fattats av svenska myndigheter - om tillfälligt uppehållstillstånd och det senaste, att Migrationsdomstolen beslutat att hon inte bedöms ha flyktingstatus eller skyddsbehov.

Hur hanterar man alla stormar, hur har familjen en vardag i allt det här och hur känns det egentligen att inte veta om Hadille får stanna?

Vår reporter Linda Evereus åkte till Broby och satte sig i uterummet under girlanderna från 3-årskalaset  tillsammans med Miklos Liewehr, Hadilles pappa i familjehemmet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista