Cirkus utan djur är som en bil utan motor, tycker hässtdressören Gabi Donnert som flankeras av Trolle och Carmen Rhodin. Foto: Kristoffer Lieng/Sveriges radio

Veterinärer jagar djur från cirkus

Cirkusfamiljen: "Alla frågar efter elefanter"
1:34 min

Sveriges Veterinärförbund har gått ut och krävt att elefanter och sjölejon förbjuds på cirkusar. Ett sådant förbud fanns med i förslaget till ny djurskyddslag som lades fram för två år sen, men det behandlas fortfarande i regeringen.

Blir ett sådant beslut verklighet, dör cirkusen tror Trolle Rhodin som just fått ordning på tältet inför Cirkus Brazil Jacks föreställning i Kristianstad ikväll.

–Vi är chockade över förslaget att förbjuda elefanter och sjölejon, för detta är vårt levebröd och djuren är en del av vår familj.

Några elefanter har Cirkus Brazil Jack inte i år, men ett stall fullt av hästar, men att aldrig kunna ha med elefanter vore en otänkbar framtid för Trolle Rhodin.

–Vartannat barn frågar var elefanterna är så de är mycket efterfrågade, men för dyra att ha med varje år.

Gabi Donnert från Ungern har dresserat cirkushästar så länge han kan minnas och kan inte föreställa sig en cirkus utan djur. Som en bil utan motor. Han tror att förbjuder man elefanter och sjölejon nu, blir nästa steg att förbjuda hästar och hundar. För han tror att kritikerna helt enkelt är emot cirkus med djur överhuvudtaget. Carmen Rhodin menar att det är mycket värre för djuren på landets bondgårdar än på cirkusar.

–Det finns en speciell relation mellan människa och djur på cirkusen, som ofta saknas på lantbruk.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".