Foto: Jonas Ekströmer/Scanpix
Brösarp

Värmen medbrottsling för opportunistiska tjuvar

1:34 min

Både polisen och försäkringsbolagen varnar nu för att sova med öppet fönster i sommarvärmen. Ett fräckt inbrottsförsök i Brösarp förklarar varför.

En grupp pilgrimsvandrare skulle övernatta i Brösarps församlingshem och den extrema värmen fick dem att sova med öppna fönster. Då såg ett par tjuvar sin chans. Men en grannhund reagerade på ljuden och började skälla, vilket fick tjuvarna att avbryta försöket och försvinna i en bil.

Under den heta julivärmen är vandrarna knappast ensamma om att sova med öppet fönster - något som polisens informatör Ewa-Gun Westford varnar för:

– Vi har höjt ögonbrynen ett par tre gånger för den här brottstypen under sommaren, så nu vi varnar allmänheten för det här, säger Ewa-Gun Westford.

Men polisen är inte de enda som varnar för de öppna fönstrena. Försäkringsbolagen ställer oftast vissa aktsamhetskrav för att hemförsäkringen ska gälla. Håkan Franzén från Trygg Hansa förklarar mer.

– Enligt försäkringsvillkoren får man bara ha fönstret öppet i det rum man sover. Man får vara slarvig och ändå få ut försäkringspengar, men är man så pass slarvig att man har fönster öppet i hela huset kan man få ett mindre försäkringsbelopp, säger Håkan Franzén.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista