Foto: Johanna Storm/Sveriges Radio
Skåne

Olagliga personregister hos skånska bostadsbolag

Flera kommunala hyresbolag i Skåne registrerar olagligt känsliga uppgifter om sina hyresgäster. Det handlar mest om hälsa, men även om skvaller och personliga omdömen. I registren står till exempel om hyresgästen är sjuk, dement, alkoholist, missbrukare, glutenallergiker eller har njursvikt.

Det är några av de hundratals uppgifter, ibland så grova att de bryter mot personuppgiftslagen, som SVT:s Västnytt hittat i register hos kommunala bostadsbolag. Detta trots att Sveriges allmännyttiga bolag, för att garantera hyresgästers integritet, 2006 skrev en överenskommelse om vad bostadsbolag får registrera.

Hos Helsingborgshem hittades 138 känsliga uppgifter, hos Landskronahem 104 stycken och hos Staffanstorpshus 11 stycken känsliga uppgifter. Det rapporterar SVT:s Västnytt idag.

Helsingborgshems marknadschef säger till SVT att det många gånger handlar om uppgifter som hyresgästen själv har gett till bolaget och som skrivits in för att underlätta hanteringen av olika ärenden.

Tidigare i somras slog Datainspektionen fast att fyra kommunala bostadsbolag i Göteborg, som fört liknande register, bröt mot personuppgiftslagen. Polisutredningen mot bolagen lades dock ner.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista