Ultraljudstester som görs i samband med blodproven borde göra att endast ett fåtal kvinnorna fått helt felaktiga uppgifter, hoppas experter. Arkivbild. Foto: Mike Hutmacher/Scanpix.
Skåne

Larm om felaktiga fertilitetsprover

Skånska kvinnor som sökt hjälp för fertilitetsproblem kan ha fått felaktiga besked. Det är regionens laboratorium, Labmedicin Skåne, som nu slår larm om att deras metoder för att mäta kvinnors fertilitet genom blodprov har gett en rad felaktiga resultat sen november 2012.

Det är de blodprov där man tittat på nivåerna av hormonet AMH, ett hormon som är vikigt för äggreserven hos kvinnor, som visat felaktiga svar, det skriver Sydsvenskan idag.

Pia Saldeen, docent i gynekologi och obstetrik, säger till tidningen att bara ett fåtal kvinnor borde vara påverkade av de felaktiga provsvaren, eftersom man i samband med testet även gör ultraljudstest.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".