Tomelilla

Kritik mot Tomelillas Alanyabesök

Leif Sandberg: "Det är förskräckligt att semestervanor ska avgöra"
1:27 min

I dag anländer den delegation med sju personer från turkiska Alanya som Tomelilla kommun vill hitta samarbeten med. "Rådhusturism" kallar oppositionsrådet Leif Sandberg (C) det hela - och bojkottar besöket.

- I dag vajar den turkiska flaggan utanför kommunhuset och anledningen till det är förre kommunalårdet Torgny Larssons (S) semestervanor. Det är förskräckligt att semstervanor ska styra samarbetet. Hade vi haft företag eller föreningar med en stark förankring i Alanya så hade det varit annorlunda, säger centerpartistiske opositionsrådet Leif Sandberg.

Nu ska i stället de där beröringspunkterna hittas mellan lokala företag och föreningar och Alanya under de fyra dagar som den turkiska delegationen nu är i Tomelilla.

Efter många turer beviljades kommunen stöd från SIDA och Internationellt Centrum för Demokrati till den här förberedelsefasen, men enligt Leif Sandberg är utbytet knappast gratis för kommuninvånarna ändå.

- Tjänstemän har avbrutit sina semaster för att arbet med detta och varje timme de lägger på detta blir en timme mindre till planering, säger Leif Sandberg. 

Varken Centerpartiet, Kristdemokraterna eller Folkpartiet kommer att delta i det turkiska besöket.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".