Centralsjukhuset i Kristianstad. Arkivbild. Foto: Rickard Sturesson/Sveriges Radio
Skåne

Läget kritiskt på skånska sjukhus

1:46 min

Läget på de skånska sjukhusen har varit anstängt den senaste veckan. För få vårdplatser och ont om personal har gjort att man tvingas kalla in semesterfirande personal för att lösa situationen

"En olycklig situation", säger styrande politiker. Men kritiken växer hos både personal och patienter.

– Jag tänker att det är för jävligt. Det har blivit fel i organistationen, och man tänker ju på stackare som får ligga i korridorerna, säger Leif Lennartsson.

Leif Lennartsson och flera andra vi möter utanför Centralsjukhuset i Kristianstad har hört om problemen med överbeläggningen. Flera oroas över hur det påverkar vården och över personalens situation.

Trots att ledningen på CSK inför sommaren sa att läget med bemanning och vårdplatser var under kontroll - har det senaste veckan visat motsatsen.

– Det är alltid en utmaning att anpassa organisationen över sommaren med semestrar och liknande. Det är en olycklig situation, säger Mats Persson, folkpartistiskt regionråd.

Vad ser du för risker med situationen?

– Det finns risk att patienter inte hamnar rätt, eller att man inte får den vård man förväntar sig. Samtidigt vill jag understryka att det i nuläget inte finns några tecken på att patientsäkerheten är hotad eller att man inte får högkvalitativ vård, säger Mats Persson

Vad gör ni som högsta ansvariga för vården i Skåne? Har ni avbrutit några semestrar för att hålla möten eller diskutera lösningar på problemet?

– Vi följer utvecklingen noga och är det så att vi ser behov att agera får vi diskutera om det är så att vi måste göra det nu. Men där är vi inte än, säger Mats Persson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista