Foto: Erik Mårtensson/Scanpix

Rekordvärme slog till i Ängelholm

På lördagen uppnåddes nytt värmerekord för i år. Årets högsta temperatur hittills noterades i Ängelholm - 31, 1 grader. Över hela landet rådde höga temperaturer kring 30 grader.

– I Ängelholm var det uppe i 31 grader och vände. Det var högsta temperaturen i dag och kan ha varit årets varmaste dag, säger Sofia Söderberg, meteorolog på SMH

Därmed slogs rekordet på 30,8 grader från Ronneby/Bredåkra i Blekinge den 21 juli.

Enligt preliminära prognoser var också natten till lördagen en så kallad tropisk natt.

– På vår mätstation på Vinga sjönk temperaturen inte under 20 grader. Det kan ha varit tropisk natt på fler ställen där vi inte har mätstationer, säger Söderberg.

På Ribersborgsstranden i Malmö njöt många semesterfirare av det strålande vädret.

-Vår valp Sigge har precis badat för första gången. Själv har jag just badat för andra gången i år, säger Charlotta Theander.

Anledningen till hettan är sydvästliga vindströmmar som transporterat upp varm luft från Sydeuropa. Under kommande vecka sjunker temperaturen allmänt till cirka 20 grader i Norrland och 25 grader i södra Sverige.

Vibeke Hjalmers/TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista