Andreas Paulsson som deltog vid RFSL:s manifestation på Triangeln i Malmö. Foto: Ester Sökjer-Petersen/Sveriges Radio
Malmö

Manifestation för HBTQ-personer i Ryssland

1:38 min

RFSL Malmö höll en manifestation för att visa sitt stöd för utsatta hbtq-personer i Ryssland under lördagseftermiddagen. Hbtq-personar har den senaste tiden utsatts mer för förföljning och tortyr och bilder på detta har spridits på internet.

–Kärlek är en mänsklig rättighet och det är inte hållbart 2013 att uppföra sig så här när resten av världen håller på att visa mer acceptans. Ryssland håller på att gå i precis motsatt håll säger Steve Krauss, som deltog vid RFSL:s manifestation.

Under lördagseftermiddagen anordnade RFSL en manifestation på Triangeln i Malmö för att visa sitt stöd för hbtq-personer i Ryssland.

Detta för att uppmärksamma samhället om den ökande hets och våld hbtq - personer utsätts för i det forna Sovjetunionen. Där hbtq-personer jagas på nätet och även torteras.

Ryssland har under senaste tiden införstiftat ett flertal homofientliga lagar där de ryska lagstiftarna kallar den senaste införstiftade lagen "mot propaganda för icke traditionella sexuella läggningar" som är riktat mot minderåriga", det vill säga en anti gay lag. Lagen gör så att det blir straffbart att vistas offentligt med exempelvis en regnbågsflagga och konsekvensen av detta kan bli att hamna i fängelse.

Andreas Paulsson, deltagare och aktiv inom RFSL Malmö om vad de gjorde på manifestationen:

– Vi har visat en av de bilder som florerar där en ung pojke har röda bröstvårtor och ligger på knä och gråter. Då har vi visat den bilden med äkta människor, här mitt i Malmö säger han.

Vad vill ni säga med det här?

– Genom att visa i verklighet istället för att bara visa med bild är det med tagande. Man kan ta till sig mer. Det är inte bara någonting som händer någon annanstans utan det kan till och med hända här säger Andreas Paulsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista