1 av 2
Täppet i Åhus är bara en av många stränder på östkusten som inte har livräddare. Foto: Cecilia Ahle/Sveriges Radio
2 av 2
Badaren Pernilla Andersson känner sig mycket tryggare på stranden i Ängelholm där man har livräddare, än i Åhus. Foto: Cecilia Ahle/ Sveriges Radio
Skåne

Östkusten helt utan livräddare - trots drunkningstopp

1:43 min

Hittills i sommar, alltså juni och juli, har 40 personer drunknat i Sverige jämfört med 27 under samma period förra året. Trots det vill varken Simrishamns eller Kristianstad kommun med sina drygt nio mil kust satsa på livräddare, medan västkusten stoltserar med ett flertal bemannade stränder.

- Det är synd att det inte finns någon alls om det skulle hända något. Där vi kommer ifrån finns det alltid livräddare, så man är van att någon ska vara där, säger Liv Blomqvist som idag är och badar på Täppet i Åhus.

- I Ängelholm har vi livräddare och det känns jättetryggt. Så det är ett minus att man inte har det här, säger Pernilla Andersson.

Både Pernilla Andersson och Liv Blomqvist är annars vana att bada på stränder med livräddare, Pernilla i Ängelholm och Liv i Brisbane i Australien.

I Ängelholm har kommunen anställt 15 livräddare inför sommaren med speciell havslivräddarutbildning, och även i bland annat Helsingborg och Skanör har man bevakade stränder. Karin Brand, generalsekreterare för Svenska Livräddningssällskapet, tycker att det är extra angeläget att just östkusten skulle ha livräddare.

- Östkusten är den strandremsa och den delen av vårt land som är mest besökt av turister söder ifrån. Där har man en helt annat vana av att man har livräddare på stränderna, säger Karin Brand.

Men på Simrishamns och Kristianstad kommun är det inte aktuellt med livräddare, istället vill man satsa på gemene mans badvett. Anders Jonsson är kommunalråd i Simrishamns kommun.

- Att placera ut livräddare på hela vår kust är inte möjligt. Jag ser hellre att man informerar och kanske skyltar lite bättre om badvett, säger Anders Jonsson.

- När vi tittar på incidentrapporter så kan vi se att drunkningsstatistiken hade ökat med åtminstonde 15-20 personer om man inte hade haft livräddare på de stränder man har idag. Vi behöver fler bevakade stränder om vi ska få ner drunkningsantalen, säger Karin Brand från Svenska Livräddningssällskapet igen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista