1 av 2
Bengt Alvland, förvaltningschef på Heliga Trefaldighetskyrkan, tittar på förödelsen efter att någon utlöst en sex kilo brandsläckare i kyrkan. Foto: Cecilia Ahle/Sveriges Radio
2 av 2
Kyrkovaktmästare Christer Dahlin spikar likt Luther upp sitt budskap på kyrkoporten. Foto: Cecilia Ahle/Sveriges Radio
Kristianstad

Sex kilo pulver stänger Trefaldighetskyrkan

1:35 min

I helgen sprutade någon ut sex kilo pulver från en brandsläckare i Heliga Trefaldighetskyrka i centrala Kristianstad. Det är bara en rad av händelser det senaste året och kyrkan är nu stängd till vidare.

- Det är en sådan liten, enkel sak mens om ställer till med så mycket arbete. Det är jättetrist och tradigt att se detta, säger Bengt Alvland, förvaltningschef för Heliga Trefaldighetskyrka.

Luften är fortfarande tjock på den plats i den västra delen av kyrkan där pulversläckaren tömdes i helgen. Golv, möbler och textilier är täckta av ett vitt lager och man kan polisens fotspår i dammet. Men den värsta oron när nu saneringsarbetet ska börja imorgon bitti är över pulvret som har flugit runt i hela kyrkan och kanske trängt in i nyrenoverade objekt.

- Har orgeln och det vi har gjort omfattande renoveringar på innan skadats kan det ta månader innan saneringen är klar och allt är i sitt ursprungliga skick.

Kyrkan var öppen och obemannad när det hände. Men man vill inte behöva låsa, istället ska man se över bemanningen.

- Vi vill att den ska vara öppen så mycket som möjligt. Då får vi försöka lösa det med att det finns någon hela tiden - det kan inte vara tomt när kyrkan är öppen.

Och det är extra tråkigt att stängningen är nu på sommaren, menar Bengt Alvland, när kyrkovaktmästaren spikar upp beskedet på kyrkporten inför besökare som idag inte kommer in i kyrkan.

- Det är flera hundra tusen som besöker kyrkan på sommar. Det är busslaster från Tyskland, Danmark och naturligtvis från Sverige. Det kommer komma busslaster som nu inte kan komma in nu när saneringen är igång.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista