1 av 2
Grävskopan rullar in för att riva anrika Pålsjöbaden i Helsingborg. Foto: Anna Hanspers/Sveriges Radio
2 av 2
Klas Croona. Foto: Anna Hanspers/Sveriges Radio
Helsingborg

Hundraåringen Pålsjöbaden ska dö och återuppstå

1:40 min

Idag börjar rivningen av det anrika mer än hundra år gamla Pålsjöbaden i Helsingborg. Badet som varit stängt sen nyår är slitet och pålarna det står på håller på att rosta sönder.

En grävskopa lastas av och kör in på den avspärrade stranden i området som förvandlats till en byggarbetsplats. En bit ut i Öresund står de gula karaktäristiska kallbadhuset ännu på sina rostiga pålar. Men inte länge till säger Stefan Jönsson som leder rivningsarbetet.

– Vi börjar med att plocka det som är miljöfarligt. Sedan börjar vi i ena änden, uppifrån och ner.

Vad kan bli svårt med arbetet?

– Det får inte blåsa för mycket, säger Stefan Jönsson.

Kommer det bli så att inget finns kvar?

– När vi är färdiga kommer det vara helt tomt här.

Pålsjöbaden har varit medfaret och slitet länge och adventsstormen 2011 gjorde inte saken bättre, då rök en och annan gul badhytt. De sista åren har man bara lappat och lagat i väntan på rivning och rekonstruktion. Kostnaden beräknas landa på omkring 30 miljoner kronor. Efter år av planering och förberedelser börjar byggnaderna rivas idag och om ett år ska det nya vara färdigt, säger Klas Croona på kommunala Kärnfastigheter

– Det ska se likadant ut från stranden. Det kommer bli en större förändring och det är att det kommer bli en café- och receptionsdel ute på anläggningen.

Det har ju pratats om att göra något åt Pålsjöbaden i flera år, vilken är den största anledningen till att man gör det nu?

 – Det främsta skälet är säkerheten. Anläggningen vill man ha kvar så det handlar om att tillgodose en trygg miljö för besökarna, säger Klas Croona.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista