Magnus Björkman (M) kommunstyrelseordförande i Tomelilla och Hasan Sipahioglu, borgmästare i Alanya. Foto: Malin Thelin/Sveriges Radio
Tomelilla

Delegationen åker hem till Turkiet

1:34 min

På tisdagen avslutar delegationen från turkiska Alanya sitt fem dagar långa besök i Tomelilla. Besöket är en förberedelse för att teckna ett samarbetsavtal mellan kommunerna.

Alanyas borgmästare Hasan Sipahioglu beskriver sitt intryck av Tomelilla som en grön, sval och lugn kontrast till Alanya så här års.

– A much more green and relaxed place, very nice, säger han.

Delegationen från Alanya har gjort studiebesök och haft work shops i Tomelilla och man har tillsammans mejslat fram områden som Alanya och Tomelilla kommun skulle kunna samarbeta kring, om man nu bestämmer sig för ett partnershipsamarbete. Turism, skolan, kultur, jordbruk, hållbarhet och idrott är några områden som är aktuella.

Behöver komma utomlands

Under måndagen var Bollerups Naturbruksgymnasium ett av stoppen för delegationen och där skulle skolans biträdande rektor, Lena Tjellander, gärna se att elever från skolan fick möjlighet att göra delar av sin praktik i Alanya.

– Vi vet att många av våra elever kanske inte har varit så mycket utomlands, de behöver komma utomlands och se någonting annat och sen är det också så att det står beskrivet i våra examensmål i utbildningen att man ska få det här globala perspektivet, säger hon.

Samarbetet är kritiserat

Planerna på samarbete mellan orterna har också mött kritik. Bland annat har oppositionsrådet Leif Sandberg (C) i Tomelilla kallat projektet för rådhusturism och författaren Jesús Alcalá pekar i en artikel i Ystads Allehanda på problem med mänskliga rättigheter i Turkiet.

Magnus Björkman, moderat och ordförande för kommunstyrelsen i Tomelilla, säger om kritiken att man diskuterar demokratifrågor med Alanyadelegationen. Han ser också hela idén om utbyte som ett demokratiprojekt, som kan minska fördomar.

– Att det här ska sprida sig på vattnet till många aktörer i både Alanya och Tomelilla och att vi därigenom får en bättre förståelse för varandra, säger han.

I slutet av oktober åker en delegation från Tomelilla till Alanya för att fortsätta diskussionerna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista