1 av 2
Agneta Persson är ansvarig för offentliga rummet i Kristianstad. Foto: Linda Evereus/Sveriges Radio
2 av 2
Så här ska det se ut. Arkitektbyråns plan. Foto: Linda Evereus/Sveriges Radio
KRISTIANSTAD

Orangeri ska stå klart redan i maj

1:41 min

Kristianstad ska nu få ett orangeri i Tivoliparken. 6 miljoner får det kosta och nu ska bara de sista besluten tas, för tanken är att det ska stå klart redan i maj till stadens 400-års firande.

– Det ska bjuda in i parken,  berättar Agneta Persson som är avdelningschef för offentliga rummet på C4 teknik och hon målar upp bilden av orangeriet som ju är ett slags uppvärmt växthus

– Vi kan ha vindruvor, kiwi, fikon och persikor ocn härligheter, säger hon.

Det ska ligga precis intill och locka till Hälsoträdgården i Tivoliparken. Lite drygt 6 miljoner finns kvar av de pengar som är avsatta för trädgårdssatsningen i parken, och orangeriet ska rymma både vinterplats för växter, ett mer traditionellt växthus, kök och mötesrum och en stor terass med cafemöbler. Förhoppningsvis också en servering i framtiden.

– Det här kommer att locka turister, säger Agneta Persson.

Valvbågefönstren från det gamla Gasverket är renoverade och klara, arkitektskisserna ligger och väntar. Nu ska projketeringshandlignar göras, ny kostnadsberäkningar och upphandlig av byggentreprenad - och det bråttom för det är snart byggstart:

– Vi vill att det ska vara klart 22 maj, till invigningen av stadens jubileumsfirande, Agneta Persson.

Det låter optimistiskt?

– Ja, det kommer att kräva timing och planering men vi tror att vi ska klara det, skrattar hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista