Välkomnas inte av Skånes fårägare. Foto: Jonas Ekströmer/Scanpix
Sjöbo

Fler får offer för varg i Skåne

Natten till idag blev ytterligare får rivna i Skåne, sannolikt av varg. Denna gång skedde angreppet utanför Fränninge i Sjöbo kommun, säger Bertil Nilsson, rovdjurshandläggare på Länsstyrelsen.

Sex får är döda och två skadade och besiktningsmännen på plats har gjort bedömningen att det med stor sannolikhet är varg som har dödat fåren.

Sedan oktober förra året har omkring 150 får dödats vid 14 sannolika vargangrepp i Skåne, enligt Länsstyrelsen.

Även i helgen revs nio får utanför Hörby och igår lämnade LRF i Skåne in en ansökan till Naturvårdsverket om skyddsjakt på den vargen.

Djurägarna uppmanas nu att sätta upp bättre stängsel, nära marken, för att hålla vargen borta men enligt LRF Skåne är bidraget som man kan söka för stängsel hos Länsstyrelsen i Skåne är alldeles för lågt.

Idag kan man ansöka om 40 kronor per löpmeter stängsel - men det täcker inte kostnaderna för material, arbete och underhåll, säger Stig Lundström, vice ordförande för LRF Skåne och fortsätter:

- Vi vet att om du har utmärkta förhållande att stängsla så kostar det mellan 52 och 57 kronor metern att sätta upp stängsel. Har du lite sämre förhållande, som det ofta är när det är naturbetesmark där får går, kan kostnaden skena iväg till det tredubbla.

Enligt Bertil Nilsson på länsstyrelsen kommer man undersöka om ersättningen kan höjas till nästa år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista