Lisa Rosenkvist vill uppmärksamma behovet av en ramp till biblioteket i Hästveda. Foto: Sveriges Radio
Sommarpatrullen

Fri rörlighet diskuteras i Hästveda

I entrén på biblioteket i Hästveda finns en hiss för den som inte kan ta sig in i byggnaden med hjälp av trapporna. För att få tillgång till den hissen får man kalla på hjälp av personalen.

Lisa Rosenkvist tycker inte man som rörelsebegränsad ska behöva be om hjälp för att kunna ta sig in på allmänna platser.

-Alla ska kunna ha samma frihet att ta sig in och ut obehindrat, säger hon.

-Det är inte roligt att alltid måsta besvära någon annan för att kunna ta sig in och dessutom tar det längre tid.

Lisa Rosenkvist vill gärna se att kommunen lät bygga en ramp utanför biblioteket. Då kunde man komma direkt in i biblioteket och in i skolbyggnaden som ligger i anslutning till biblioteksbyggnaden, menar hon.

För att se om andra i Hästveda delar hennes erfarenhet och tycker att en ramp skulle underlätta deras liv, har Lisa Rosenkvist startat en intressegrupp på Facebook för att folk ska kunna diskutera frågan.

-Det här berör ju både rullstolsbundna, de som rör sig med permobil, rullator och barnvagnar, säger hon.

Enligt Lisa Rosenkvist har kommunen inte delat hennes bekymmer. De anser att hissen som finns är tillräckligt för att byggnaden kan anses som handikappanpassad.

Inom ett par veckor ska de olika berörda parterna ha ett möte för att diskutera frågan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista