Tullens beslag ökar. Foto: Tobias Wallin/Sveriges Radio.
Skåne

Drogbeslagen ökar i Skåne

1:34 min

Tullen beslag tog under första halvåret i år mer droger än vad man gjorde samma period förra året. Främst så är det hasch och marijuana som ökar.

– Just nu känns det som vi är inne i en väldigt stor ökning av narkotika. Det vi märkt av en liten minskning av i Skåne är amfetamin, men det ökar på andra platser i Sverige, säger Håkan Hansson på Tullverket i Skåne.

Fram till och med juni tog tullen i Skåne drygt 300 kilo cannabis, vilket är drygt 80 kilo mer än under samma tid förra året.

Antalet ecstasytabletter som fastande i tullens skånska filter ökade kraftigt från ungefär 700 stycken första halvåret 2012 till drygt 10 000 tabletter i år.

Däremot minskar beslagen av drogen kat rejält. Under hela 2011 beslagtog tullen 18 ton av drogen i Skåne. Men i hittills år har tullen bara tagit drygt tre ton av drogen vid de skånska gränserna. Men det är en minskning som varit väntad enligt Håkan Hansson

– Man väljer andra smugglingsvägar, företrädelsevis flyg från England, men vi gör ändå stora beslag av Kat, det kommer i färre fordon men i stora mängder.

Tidigare var drogen kat inte olaglig i Holland, vilket innebar att smugglarna ofta hämtade drogen där och sedan med bil körde den till Sverige via Öresundsbron, där de stora beslagen tidigare gjordes.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista